© Powered by SiteSpirit

 
top.jpg

Mindfulnesstraining

Mindfulness, Ook wel 'aandachttraining' genoemd is een krachtige methode om stress, chronische pijn en psychisch/fysiek lijden te verminderen en om te leren een actieve bijdrage te leveren aan je gezondheid en welzijn.

Stress, pijn en lijden zijn onlosmakelijk met het leven verbonden. Welk effect het op je heeft, hangt sterk samen met hoe je er mee om gaat. Het zelf actief en bewust kunnen reageren op de problemen die zich voordoen in jouw leven, zorgt voor een duidelijke verbetering in de mate waarin je onder je problemen lijdt. Hoe je dit kunt doen, leer je in deze mindfulness cursus.
Mindfulness betekent aandachtig zijn, opmerkzaam zijn op wat er in het hier en nu met jou aan het gebeuren is. Mindfulness is een vorm van meditatie die eigenlijk bij elke activiteit, en ook bij geen activiteit, toegepast kan worden. Van oorsprong is mindfulness bekend als boeddhistische meditatie techniek. Tegenwoordig is mindfulness vooral bekend gemaakt door de Amerikaan Jon Kabat-Zinn die een polikliniek voor pijn en stress klachten heeft en daar al bijna 30 jaar werkt met technieken voor aandachtig leven. Deze moderne vorm van mindfulness training heeft dus haar wortels in de gezondheidszorg maar zij wordt inmiddels veel breder toegepast. Bijvoorbeeld voor een ieder die in staat wil zijn om vollediger in het hier en nu te leven en daarmee op te merken wat er in zichzelf en in de wereld om zich heen gebeurt.

Voor wie is de mindfulness cursus geschikt?


De mindfulness cursus is geschikt voor iedereen die de kwaliteit van zijn leven wil verbeteren, en in het bijzonder voor mensen die beter willen leren omgaan met moeilijke emoties (spanning, angst), minder met gedachten bezig willen zijn (piekeren), willen leren hun lichaam en hun klachten (pijn) te accepteren/hanteren, die kampen met somberheid en terugkerende depressies, zich in een druk leven staande willen houden met minder stress, meer momenten willen vinden van genieten, rust en inkeer, bewuster ieder moment willen beleven.

Oorsprong van de mindfulness cursus

De mindfulness cursus is eind jaren '70 in de Verenigde Staten ontwikkeld door wetenschapper, schrijver en meditatieleraar Dr. Jon Kabat-Zinn onder de naam Mindfulness Based Stress Reduction. (MBSR). Hij heeft eeuwenoude meditatietechnieken verbonden met de moderne westerse psychologie. De afgelopen decennia hebben duizenden mensen de mindfulness training gevolgd. Inmiddels is er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de mindfulness cursus.

Resultaten wetenschappelijk onderzoek mindfulness cursus:


Positieve resultaten van mindfulness cursus zijn gevonden bij mensen met chronische pijn, angststoornissen, eetstoornissen, slaapstoornissen, stressgerelateerde somatische en psychische klachten, en depressies. Beoefenen van mindfulness heeft een positieve invloed op de hersenfuncties, hart- en longfuncties en het immuunsysteem.

Programma van de mindfulnesscursus bij Innergiek


De cursus is bedoeld voor iedereen die wil kennismaken met verschillende mindfulness meditaties. Het programma van de mindfulness training bestaat uit een breed scala aan oefeningen. De bodyscan, yoga, ademmeditatie, loopmeditatie en zitmeditatie. Daarnaast leer je oefeningen die gericht zijn op toepassingen in het dagelijkse leven. De oefeningen worden uitgebreid en groepsgewijs besproken. Tussen de oefeningen door is er ook uitleg en theorie over mindfulness.

Docent: Johannet van Hasz. Zij heeft 28 jaar ervaring†in het geven van vipassana, mindfulness en spirituele trainingen. De trainingen worden gegeven in Amsterdam. Zie agenda. Iedere 2e maandag van de maand voor mensen met een levensbedreigende ziekte, mantelzorgers en hun familie in Inloophuis Den Helder van 13.30 uur tot 15.30 uur

Voor opgave: workshop@innergiek.nl of tel. 06-42909061Overige cursussen:

Zie agenda